Verbod op plastic om groenten en fruit is welkom in Nederland - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS

2021-11-04 10:32:42 By : Mr. Andy Chen

Plastic verpakkingen om groenten en fruit, dat mag een keer klaar zijn, bijna 90 procent van ruim 2000 begint. In Frankrijk wordt dit per volgend jaar ontvangen. Een goed idee, we moeten van al dat plastic af, zeggen de meesten. Slechts een kleine groep van 12 procent is tegen: 'Niet plastic is het probleem, maar de asociale mens', schrijft bijvoorbeeld. Dat er iets moet veranderen, daar zijn beide partijen het over eens. Wat staat Nederland te wachten, en wat kun je alvast doen?

Zowel voorstanders als groter van het verbod maken zich zorgen over de grote hoeveelheid plastic die zich opstapelt: 'De afvalcontainer is voor 70 procent gevuld met plastic afval, hoog tijd dat er iets aan gedaan wordt', zegt die voorstander van het verbod is. Bovendien werd deze week bekend dat we niet alleen plastic om ons heen hebben, maar ook in ons lichaam: door al het plastic om ons heen krijgen we per week de veel plastic van een betaalpasje binnen.

Beide groepen vragen zich af van het een verbod op plastic om groenten en fruit wel zoden aan de dijk zet. Wil je wat te denken van de rest van de supermarkt? En van 'to-go-winkels' zoals tankstations, waar alles apart is? En van apparaten verpakt in piepschuim, het 'servies' van fastfoodketens en alle 'totaal overbodige prullaria' die in winkels ligt, zo sommen mensen op.

Velen zijn juist daarom voor de maatregel: 'De plastic afvalberg wordt te groot dus alles wat je kunt verminderen is meegenomen.' Voor anderen is het een reden om tegen stemmen: 'Plasticgebruik is prima, maar pak vooral ook andere supermarktproducten aan voor wat betreft hun overdadige plasticgebruik. Het lijkt mij slecht om kwetsbaar fruit los te verkopen.' Dat probleem zien ze in Frankrijk ook, en richtlijnen voor kleinere fruitsoorten als frambozen en bosbessen nog een uitzondering, als moet daar over een paar jaar ook een alternatieve verpakking voor komen.

'Verbied ook zakken om boodschappen die bezorgd worden. Een bos bloemen met folie eromheen, inpakpapier dat van plastic is inclusief de plastic strikken. Van mij mogen nog verder gaan en bijvoorbeeld rekeningdoekjes/vochtig toiletpapier bedoeld. Dat maar eens gaan over alternatieven. En hef in godsnaam btw op plastic goederen. Het is namelijk niet nodig om ieder jaar nieuwe kerstversiering te kopen (om maar een voorbeeld te noemen).'

- Polldeelnemer voor (meer dan) een verbod op plastic om groenten en fruit

Zowel voor als ook goed voor zich goed zorgen over de winst, daar is het plastic toch ook goed voor? Voedsel vers is natuurlijk ook niet de bedoeling. Dat zal voor het plastic omwikkelde piepschuim schaaltje met vier appels erop niet gelden, zoals iemand opmerkt. Zoals een ander zegt: 'Bepaalde producten zijn in papier niet houdbaar of transportabel. Maar bij veel andere producten is verpakking in papier door de consument zelf wel mogelijk. Maatwerk is dus nodig!'

Heel wat polldeelnemers geven aan dat zij al vaak zelf een tas, broodzak of groentenetje meenemen. Zo geeft iemand aan dat op plekken in Frankrijk nu al de gewoonte is: 'Ik woon in Frankrijk en de plastic zakken en tasjes zijn hier al veel langer afgeschaft. Losse groenten en fruit gaan in een papieren zak of in een zelf meegebracht katoenen tasje. Je bent zo gewend.' Dat laatste is wat meer zeggen: het is een kwestie van gewend: met het afschaffen van de gratis plastic tasjes ging dat toch ook zo?

Zo kies je de meest milieuvriendelijke verpakking

Sommige dingen vinden juist dat niet de verpakkingsindustrie, maar de consument moet worden aangepakt: 'Plastic is niet het probleem, maar de asociale moet het niet in de PMD-zak deponeert.' Daar is niet iedereen het mee eens: 'Ik moet dat plastic opruimen voor anders krijgen': een betere van het verbod 'Ik heb niet om die plastic verpakking gevraagd. Het wordt je opgedrongen.' Ook volgens natuur & milieu lost de PMD-zak niet alles op: er zijn zoveel soorten plastic en sommig plastic is te sterk (bijvoorbeeld door etiketten) dat veel niet gerecycled kan worden. wordt slechts 5 procent van het plastic betaald betaald.

Ook in Nederland neemt de overheid intussen stappen om het plasticgebruik te minderen. Zo is deze week bekend gemaakt dat werwerpkoffiebeker van kantoor vanaf 2023 verleden tijd moeten zijn. Een jaar later moet de verpakking van kant-en-klaarmaaltijden duurder: je moet dan extra betalen voor het plastic, tenzij de verpakking herbruikbaar is. Nu maar hopen dat de verpakkingsindustrie dat niet als een uitnodiging om meer plastic te gebruiken, zodat het 'herbruikbaar toch wordt weggegooid...

Moeten we wachten tot de politiek het eens wordt met de industrie? Nee, vindt deze polldeelnemer: 'Volgens we hebben al te veel plastic zeeën. Wij moeten hiervoor gaan en niet wachten op de politiek.' Schoffel? Lees hier alle tips die we voor je op een lijst zetten:

Tips om (veel) minder plastic te gebruiken

De vraag of je voor of tegen een verbod op plastic om groenten en fruit bent is tussen 12 en 28 oktober 2021 ingevuld door 2120 mensen. Wat is eigenlijk jouw mening? Radar vraagt ​​dat met grote geplande aan haar Testpanel. Wil je ook onze polls en vragenlijst invullen? Word gratis deksel van ons paneel.

Op de hoogte blijven van consumentenzaken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Niet alleen praktisch moet er veel geregeld worden, je relatie komt ook onder druk te staan. 15 tips.

Eerder stoppen met werken kan nog steeds. Dit jaar is dat voor veel mensen zelfs iets hoger geworden.

Zo ban je fijnstof, stikstofdioxide en schimmels uit je huis.

Al jaren uitgebreide aanvullende zorgverzekering? Dan betaal je waarschijnlijk te veel.