Transportsector heeft personeelstekort, maar zet chauffeurs in de spotlight | Omrop Friesland

2021-12-13 08:44:56 By : Ms. Linda Nie

Razende motoren en zware pk's: deze donderdag was het Truck Driver's Day. Maar de industrie heeft problemen, zoals een groot personeelstekort.

“Alstublieft, op deze manier willen wij u bedanken voor uw inzet”, zegt hoofd planning Wessel Veenstra van Veenstra|Fritom in Heeg tegen een chauffeur. Hij geeft hem een ​​plastic zak met wat lekkers. Op de tafel in de kantine van het transportbedrijf staan ​​vier grote pallets met allemaal zulke zakken.

"We trakteren alle chauffeurs vandaag. Een extra lunchpakket om de dag goed door te komen", zegt Veenstra. "Dat mag vandaag allemaal, want het is ook nog eens Truck Driver's Day. Die moeten we ook waarderen, want er is steeds minder instroom in het vak."

Het verhaal van Veenstra wordt onderstreept door Marije Brouwer-van der Werff. Ze heeft een uitzendbureau en weet alles van de arbeidsmarkt in de transportsector.

"We hebben heel veel mensen hard nodig", zegt ze, terwijl ze een grote vrachtwagen aan de kant van de weg in Heerenveen parkeert. Op de trailer hangt een groot spandoek met de tekst: 'Thank you!'. Dat is voor alle vrachtwagenchauffeurs die op de A7 rijden. Meerdere chauffeurs toeteren op het bericht.

"We kunnen nog steeds zeventig chauffeurs per dag inzetten. Dat komt omdat de arbeidsmarkt vergrijst. De uitstroom is groter dan wat er instroomt", legt Brouwer-van der Werff uit.

Jongeren bereiken is moeilijk. "We moeten aan ons imago werken. Ze moeten weten wat het beroep is en wat het inhoudt. Maar de grootste drempel is het bedrag voor een rijbewijs. Je moet een groot bedrag voor een rijbewijs hebben om het werk te kunnen doen." "

Toch is Brouwer-van der Werff niet negatief over de toekomst. "We werken heel hard om goed zichtbaar te zijn op de arbeidsmarkt. We moeten met goede promoties naar buiten komen en zichtbaar worden, het vak laten zien."

Ze is dan ook extra blij met deze Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Zodat verbindingen gelegd kunnen worden met onderwijs en politiek.

“Hoe kunnen we iets met die geldstromen? Hoe vinden we opleidingsplekken? Hoe kunnen mensen goed het vak in? Dat zijn allemaal vragen waar we mee te maken hebben. Het is een belangrijk beroep, want zonder vervoer staat alles stil.” Dus die mensen moeten uiteindelijk toch komen?"